Pirmąją birželio savaitę 1-4 klasių pradinukai dalyvavo Kultūros paso organizuojamose edukacijose apie istorinę Lietuvos praeitį: „Mindaugo laikų Lietuva“ ir „Senoviniai stalo žaidimai“.

 Į gimnaziją atvykęs edukatorius Mindaugas Korsakas vaizdžiai  mokiniams pristatė XIII a. istorijos laikotarpį, kuomet Lietuva formavosi kaip valstybė, papasakojo, kokie buvo Karaliaus Mindaugo nuopelnai suvienijant įvairias baltų žemes ir pradedant Lietuvos, kaip stiprios ir galingos valstybės, istoriją. Vaikai sužinojo, kokie buvo to laikmečio gyventojų drabužiai, iš kokių medžiagų jie  buvo siuvami, kokie aksesuarai ir kokiu tikslu buvo naudojami, kokiais papuošalais puoštasi, iš kokių indų valgė ir kokiais patiekalais vaišinosi mūsų protėviai puotose. Praktinių užduočių pagalba mokiniai susipažino su to meto kario kasdienybe: turėjo galimybę pajausti tikro kalavijo svorį, išbandyti skydų sienos jėgą, pasimatuoti kario šarvus, šalmą, skydą ir kitus ginklus.

Edukatorius supažindino pradinukus ir su senovinių stalo žaidimų atsiradimo istorija nuo senovės Egipto civilizacijos iki vėlyvųjų viduramžių, pristatė populiariausius ir daugiausiai ištyrinėtus stalo žaidimus, jų atsiradimo istoriją, taisykles. Mokiniai stengėsi išmėginti kuo daugiau stalo žaidimų, įvertino jų technikos sudėtingumą, bandė numatyti kelis ėjimus į priekį. Žaisdami jie mokėsi ne tik laimėti, bet ir pralaimėti, lavino loginį mąstymą bei bendravimo įgūdžius.

Interaktyvūs metodai ir edukacijų metu sukurta autentiška aplinka, iš  gausių, rekonstruotų, pagal tikrus archeologinius radinius, to meto buities ir karybos eksponatų,  leido vaikams lengvai įsijausti į to meto gyvenimą.

   

 3a klasės mokytoja  Danguolė Anilionytė