Birželio pradžioje gamtos puoselėtojas, pokyčių lyderis, verslininkas Giedrius Bučas gimnazijos 3-4 ir 1G klasių mokiniams vedė pamokas-praktinius užsiėmimus apie aplinkosaugą ir darnų vartojimą.

Pasak Giedriaus, gyvename vartojimo ir „perkoduotų“ vertybių laikmetyje. JTO duomenimis, pagrindinės globalinės problemos – socialinės, ekonominės ir ekologinės yra atsiradusios dėl perteklinio vartojimo. Tarša atsiranda gaminant naujus, išmetant senus daiktus, juos utilizuojant.

Atliekos, kaip lakmuso popierėlis, parodo vartotojo portretą, galima suprasti, kokios vertybės dominuoja. Tai ne tik vizualinė tarša, bet ir grėsmė augmenijai ir gyvūnijai, mūsų sveikatai, tai mūsų proto ir sielos tarša. Mūsų namai yra ne tik kiemas, kuriame gyvename, bet ir miestas, šalis bei visa planeta, o atliekos ne tik fiziniame pavidale, bet ir dvasiniame.

Gyvenimas be šiukšlių šiandien neįmanomas, ypač gyvenant mieste. Dauguma gyventojų susitvarko savo kiemą, bet kas vyksta už kiemo tvoros, jiems nesvarbu. Kodėl? Iš aplinkosaugos sistemos – tai mano kiemas, mano miestas, kaimas, Lietuva ir visa planeta – tai mūsų Žemė. Žemės gyventojai, turime sutarti kaip mes gyvensim ateity, kad nedarytume žalos mus supančiai aplinkai, gamtai, gyvūnams ir tuo pačiu sau. Viskas grįžta per ekograndinę, per mitybos grandinę, teršiam savo organizmą, nes per savaitę į žmogaus organizmą patenka 5 gramai mikroplastiko. Jei nesugebėsime savo pavyzdžiu parodyti vaikams kaip galima tiesiog einant gatve pakelti šiukšlę, tai nesitikėkime, kad ateity nebus vamzdžių Kuršių mariose ar degančių padangų sandėlių.

Nebegalime sakyti „mes“, „žmonės“, „valdžia“, privalome atsigręžti į save ir sakyti „aš“.

Pamokų metu buvo parodytos atliekų salos vandenynuose, sąvartynų kalnai, mūsų išmestų šiukšlių sužaloti gyvūnai.

Pamokoms baigiantis mokiniai nusprendė, ką darys kitaip. Svarbiausia taisyklė – atsakingas esu ,,aš“. Jei mokyklos valgykloje pirksiu bandelę, įsidėsiu į priešpiečių dėžutę ar medžiaginį, o ne į plastikinį maišelį. Balionų nuo šiandien nebeleisiu į dangų ir nerašysiu linkėjimų ant balionų. Jei norėsiu šventėje džiaugtis, džiaugsiuos tikrais dalykais: gamta, buvimu kartu, šypsena, bendravimu. Ir dar viena taisyklė – rūšiuosiu šiukšles, atskirsiu plastiką nuo popieriaus.

Kol kas pasiryžome nuveikti tiek. Gal kitais mokslo metais pavyks daugiau.

 

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Daiva Čingaitė