Lietuvoje penktus metus yra vykdoma Sveikatos ir lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai bendroji programa. Pristatydama programą Natūralaus šeimos planavimo asociacijos vadovė Elena Kosaitė – Čypienė teigė, kad vaisingumas – vienas didžiausių mumyse esančių gėrių.

Gruodžio 2 dieną, seminare tėvams akcentavo, kad reikia ne saugotis jo, o saugoti jį. O apsaugoti galime tik tai, ką gerbiame ir vertiname. Apie kūno grožį ir jame vykstančius procesus būtina pradėti pasakoti kuo jaunesniems žmonėms, kai jų nuostatos ir vertybės dar tik formuojasi.

Gruodžio 3 dieną,  penkias valandas trukusiame seminare ,,Ciklo šou” mergaitės sužinojo apie tai, kas vyksta moters kūne per menstruacijų ciklą, kaip užsimezga, auga motinos įsčiose ir gimsta žmogus, kas vyksta pačios mergaitės kūne prasidėjus brendimui, kokie fiziniai ir psichiniai pokyčiai jos laukia. Mokytoja Lilijana Marcinkevičiūtė biologijos faktų ir terminų mokė tarsi nejučia, per palyginimus ir istorijas, į pagalbą pasitelkus prabangius audinius, paveikslėlius, įvairius daiktus ir daugybę rankomis kurtų rekvizitų. Tokiu būdu žadindama pagarbą savo kūnui ir tvirtai tikint, kad mergaitės, matydamos, koks puikus jų kūnas, koks turtas yra vaisingumas, pačios norės jį saugoti.

Seminaro „Agentai vykdo misiją“ dalyviai sužino viską, ką reikia žinoti apie vyro kūną. Berniukai susipažino ne tik su vyro anatomija, bet ir su pagrindiniais teiginiais apie tai, kas vyksta moters kūne per menstruacijų ciklą ir apvaisinimą. Jie suvokė, kad vyrai šiame procese irgi yra svarbūs ir atsakingi. Seminaras vyko berniukams patraukliu Jameso Bondo stiliumi. Jie pusdieniui tapo specialiaisiais agentais, vykdančiais, gyvybės užtikrinimo pasaulyje, misiją. Visi kruopščiai ir atsakingai ruošėsi specialioje treniruočių stovykloje, studijavo didžiojo žygio žemėlapį ir vykdė užduotis, nė nejusdami, kad pakeliui mokosi biologijos terminų ir faktų. Seminarą berniukams vedė mokytojas Ričardas Pagojus.

Visuomenės sveikatos specialistė Daiva Čingaitė