Šiais metais spalio mėnesį skyrėme veikloms, susijusioms su kibernetiniu saugumu ir kova su prekyba žmonėmis. Veiklas vykdė informacinių technologijų mokytoja R. Žemaitytė ir socialinė pedagogė G. Kiaunienė.

10

Spalis minimas kaip Europos kibernetinio saugumo mėnuo. Šios akcijos tikslas – visoje Europoje ugdyti piliečių sąmoningumą kibernetinio saugumo klausimais: pakeisti mūsų elgesį internete, suteikti informacijos kaip elgtis susidūrus su kibernetinio saugumo grėsme ir sumažinti kibernetinių incidentų skaičių. Akciją koordinuoja Europos Sąjungos kibernetinio saugumo agentūra (ENISA) ir Europos Komisija.

2022 m. Europos kibernetinio saugumo mėnuo (ECSM) švenčia 10 metų sukaktį, nes pirmą kartą buvo pradėtas minėti 2012 m. 2022 m. ECSM daugiausia dėmesio skiriama  sukčiavimui internete ir išpirkos reikalaujančioms programoms, o visą spalį visoje Europoje vykdoma daugybė veiklų.

Pumpėnų gimnazijos 1G ir 3G gimnazistai kartu su kitų Lietuvos gimnazijų mokiniais dalyvavo nuotolinėje pamokoje apie kibernetinį saugumą, kurią vedė Utenos Dauniškio gimnazijos informacinių technologijų mokytoja Giedrė Sudniutė. Pamokos metu mokiniai aiškinosi, ar saugūs jų naudojai įrenginiai, o žinias apie saugų naudojimąsi internetu pasitikrino testais.

Spalio mėnesį minima ir Europos Sąjungos kovos su prekyba žmonėmis diena. Šios dienos minėjimo tikslas – skleisti žinią apie prekybos žmonėmis pavojus. Prekyba žmonėmis – tai žmogaus pirkimas ir pardavimas realiems prekeiviams, nusikalstamas žmogaus kūno ir jo darbo išnaudojimas nežmoniškomis ar vergiškomis sąlygomis. Šiandien pasaulyje egzistuoja daugybė prekybos žmonėmis formų. Jos nuolat kinta, atsiranda vis naujų būdų ir priemonių, prisidedančių prie žmonių išnaudojimo pačiais įvairiausiais tikslais.

stop

2G klasės mokiniai žiūrėjo filmuką „Prieš važiuodamas – žinok…“, diskutavo apie tykančius pavojus užsienyje, pasitikėjimą žmonėmis, dalinosi savo patirtimi.