Žiema - paukšteliams tikras išlikimo metas. Sniego patalas užklojo laukus, parkus ir miškus. Mažieji sparnuočiai neišgalėtų peržiemoti, jei ne žmonės, kurie parūpina maisto. Paukščių globa žiemą – tai ne vien malonumas jaustis atliekant gerą darbą, bet ir puiki galimybė iš arčiau pažinti patiems ir padėti pažinti vaikams mūsų krašte žiemoti pasiliekančius paukščius, mokyti juos gerumo, atsakingumo, vaizdžiai paaiškinti gamtoje vykstančius procesus.

Gruodžio 15 dieną Pumpėnų gimnazijos priešmokyklinio ugdymo ir Kalno skyriaus ikimokyklinio ugdymo ,,Drugelių“ grupės vaikai dalyvavo STEAM ugdomojoje veikloje „Žiemiška puota paukšteliams“ Jurgėnų kaimo bibliotekoje.

Vaikai klausėsi linksmos istorijos apie užpustytą miegantį meškiną, bandė jį žadinti linksmomis dainelėmis ir žaidimais. Klausėsi pasakojimų, pamokymų kaip reikia žiemą rūpintis paukšteliais, įsiminė kokias sėklytes ir kitokius skanėstus jie mėgsta. Išsiaiškino kodėl negalima duoti batono ir duonos - tai nėra visavertis maistas paukščiams ir netgi gali sukelti rimtus virškinamojo trakto negalavimus, kurie sparnuočiams gali kainuoti gyvybę. Jeigu įrengiame lesyklėlę, tai turime suprasti, kad turėsime rūpintis ir maistu joje iki pat žiemos pabaigos. Nes paukšteliai pripranta ir lanko paprastai keletą lesyklėlių, bet jeigu gyvena vienkiemyje ir kitas maitinimo šaltinis yra toli, mažieji tampa priklausomi nuo vieno maisto šaltinio.

Eksperimentuodami, tyrinėdami, skaičiuodami ir matuodami vaikai iš trapučių, riešutų sviesto ir įvairiausių sėklyčių gamino nuostabius meno kūrinius, skanias, maistingas dovanėles paukšteliams, jomis papuošė bibliotekos kieme augančios eglės šakas. Tai džiaugsis paukšteliai gėrybėmis, o pavasarį mus džiugins savo giesmelėmis.

Organizatorės: Jurgėnų bibliotekininkė Asta Salučkienė, Pumpėnų gimnazijos Kalno skyriaus ikimokyklinio ugdymo vyresnioji mokytoja Jovita Zakarevičienė, Pumpėnų gimnazijos priešmokyklinio ugdymo mokytoja Jolanta Kauneckienė