Gruodžio 9 dieną 8 klasės mokiniai ( klasės vadovė Laima Noreikiene ir lydinti mokytoja – specialioji pedagogė Vaiva Jareckienė) mokėsi netradicinėse erdvėse Vilniuje.

 Pasigrožėję kalėdine eglute prie Vilniaus arkikatedros, trumpai prisiminę Vilniaus įkūrimo istoriją, mokiniai leidosi į katedros požemius, į edukacinį užsiėmimą „Archeologiniai požemių tyrinėjimai“. Išgirsti gido pasakojimus ir klausytis istorijų visuomet įdomu, tačiau niekas negali prilygti atradimo džiaugsmui, kai užduotis mokiniai išsprendė ir atsakymus atrado patys! Dalyviai pasijuto tarsi tikri tyrinėtojai nusileidę į neapšviestus ir baugius požemius. Pasiskirstę į 2 grupes tamsiais požemių labirintais keliavo pasišviesdami žibintuvėliais, stabtelėdavo atlikdami užduotis ir, klausydami gidės bei vykdydami jos nurodymus, ištyrinėjo požemių paslaptis. Mokiniai juokavo, kad čia buvo ne tik istorijos, bet ir matematikos pamoka.

 Nors vienai grupei sekėsi truputėlį geriau, tačiau nugalėjo draugystė ir klasė buvo apdovanota saldžiu prizu ir magnetukais su senojo Vilniaus vaizdais. 

Po užsiėmimo keliautojų grupė sėdo į spalvingą Kalėdų traukinuką ir važiavo išpuoštu senamiesčiu maršrutu: Kalėdų miestelis, Katedros a. – Rotušė – Vinco Kudirkos a. – Kalėdų miestelis, Katedros a.

„Pamokas“ tęsė Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatre edukaciniame užsiėmime „Po teatro užkulisius“. Aštuntokai susipažino su operos žanro vystymusi, teatro įkūrimo istorija, veikla ir struktūra, teatro tarnybų darbu. Visus nustebino teatre dirbančių žmonių skaičius! Apžiūrėjo keičiamas parodas bei spektaklių nuotraukas. Aplankė daugybę teatro patalpų ir net sceną ne iš žiūrovų salės. Sužinojo apie sudėtingą scenos įrangą, spektaklio eigą, apie žmones bei jų profesijas spektaklių metu dirbančius ne tik scenoje, bet ir šalia jos, matė, kaip kuriamos dekoracijos, kokio jos dydžio. Tai buvo labai įdomi ir įsimintina teatro meno, istorijos, dailės „pamoka“. 

Kelionę vainikavo muzikos, lietuvių kalbos ir literatūros bei teatro „pamoka“ – populiariausias kalėdinio laikotarpio P. I. Čaikovskio baletas „Spragtukas“ pagal E. T. A. Hofmano pasaką „Spragtukas ir pelių karalius“. Aštuntokus sužavėjo viskas: muzika, šokis, dekoracijos ir šokėjų drabužiai. Daugumai mokinių tai buvo pirmoji pažintis su baleto menu. 

Nors kelionė buvo ilga, tačiau visi grįžo laimingi, daug sužinoję ir patyrę daug nepamirštamų įspūdžių!

8 klasės vadovė Laima Noreikienė