Kiekvienas daiktas turi savo gyvenimą, savo atsiradimo istoriją. Sakoma, kad seni daiktai gali labai daug papasakoti apie savo šeimininką... Puoselėjant tautinį paveldą, aptariant senolių gyvenimo ypatumus, tradicinius amatus, lietuvių tautos darbštumą, priešmokyklinio ugdymo grupėje buvo surengta senovinių rakandų, buities reikmenų paroda „Daiktai iš praeities“. Grupė penkioms dienoms tapo nedideliu muziejumi, kuriame buvo galima pamatyti: klumpes, žibalines lempas, geldą, kočėlą su rinte, senovinius lygintuvus, senovines pačiūžas, pjautuvą, senovinių nuotraukų albumą. Tokie, atrodo, gerai pažįstami daiktai vyresniajai kartai, šiuolaikiniams vaikams tampa egzotika. Ieškodami naujų patirčių ir įspūdžių aplankėme Kriklinių bendruomenės muziejų. ,,Krikliukų“ ir priešmokyklinio ugdymo grupių vaikams, mokytojos Jovita Zakarevičienė ir Jolanta Kauneckienė papasakojo įdomių istorijų apie muziejaus eksponatus. Vaikai sužinojo iš ko ir kaip gaminamas naminis sūris, kaip vadinasi maišas kuriame jis spaudžiamas, kodėl reikia užrišti virvelę ir kiek reikia kantrybės laukiant kol jis susispaudžia. Visi kartu apžiūrėjo, pačiupinėjo sietą ir geldą, išsiaiškino iš ko šie daiktai pagaminti, įminė keletą mįslių, sijojo miltus, minkė tešlą, kepė naminę ruginę duoną. Vaikučiai įsiminė, kad duona ne pjaunama, o riekiama. Palygino savo keptą duoną su pirktine: koks skonis, kvapas. Visi stebėjosi, kad naminės duonelės labai stiprus kvapas, kad iš duonkepės atnešta duonelė šilta. O kaip malonu ją liesti! Kol mūsų duonelė kepė vaikučiai bandė verpti siūlus, vynioti juos į kamuolį. Apžiūrėjo vilnonių kojinių ir pirštinių parodėlę. Nuvalę miltuotą stalą visi rinkosi skalbti lininio rankšluosčio. Išdžiūvusį rankšluostį kočiojo – lygino. Po smagių ir daug paslapčių atskleidusių veiklų vaikučiai vaišinosi pačių spaustu sūriu, kepta duona.

Tokių veiklų metu vaikai susipažįsta su protėvių darbštumu, nagingumu, išmintimi, išradingumu, kūrybingumu. Ugdosi tautinę tapatybę. Susidomi praeitimi, istorija, tradicijomis, supranta, kad iš praeities galima daug ko pasimokyti, bandyti suvokti praeities, dabarties ir ateities sąsajas. Patirti pažinimo džiaugsmą.
Dėkojame Martyno močiutei Alfonsai Jankevičienei už produktus ir reikmenis sūriui spausti, už pagalbą kepant duoną ir dovanėles vaikučiams.

 

Mokytojos
Jolanta Kauneckienė ir Jovita Zakarevičienė