robotai

2022 m. vasario 3 d. Pumpėnų gimnazijos dešimtokai ir vienuoliktokai dalyvavo nuotolinėje Lietuvos mokslų akademijos paskaitoje-pasikalbėjime „Robotai ateina“ iš renginių ciklo „Mokslo žinių dienos“.

Paskaitoje dalyvavo profesorius akad. Laimutis Telksnys ir jo doktorantas Linas Aidokas. Jie pristatė savo sukurtą robotą humanoidą Ąžuolą, kuris gali judėti, vaikščioti, šnekėti ir būti puikiu pagalbininku įvairiose situacijose, pavyzdžiui, padėti atsiskaityti už pirkinius savitarnos kasoje.

Mokslininkai kalbėjo apie savo jau atliktus ir dar tik planuojamus darbus, mokant mašinas padėti žmonėms atlikti reikalingas užduotis.

Paskaitoje buvo kalbama apie mokslininkų kuriamas ir mūsų kasdienio gyvenimo įrankiais bei naujais bendradarbiais netrukus tapsiančias išmanias mašinas – robotus humanoidus: judančius, matančius, girdinčius, jaučiančius, kas vyksta aplinkoje ir galinčius atlikti daug užduočių. Mokiniai galėjo matyti kaip robotai humanoidai dirba gidais muziejuose, moko vaikus, skaito paskaitas, aptarnauja lankytojus kavinėse. Labiausiai visiems patiko stebėti kaip keitėsi robotų išvaizda, kol jie tapo beveik savo kūrėjų antrininkais. Buvo pristatytos ir ateities profesijos, susijusios su robotų kūrimu ir pritaikymu.

Informacinių technologijų mokytoja R. Žemaitytė