Pumpėnų gimnazijos IG, IIG, IIIG klasių mokiniai su auklėtojomis R. Žemaityte, E. Mickeliūniene, V. Jareckiene vyko į Vilnių, į profesinio orientavimo išvyką. Apsilankėme Vilniaus kolegijoje, kur galėjome susipažinti su fakultetais, studijų programomis, priėmimo į kolegiją sąlygomis. Po pažinties su kolegija, dalyvavome psichologijos dėstytojos paskaitoje, kurios įdomiausia dalis – konfliktinių situacijų darbe peržiūra su virtualios realybės akiniais ir jų sprendimas. Dėkojame Ekonomikos fakulteto prodekanei Ritai Martišienei, (buvusiai Pumpėnų mokyklos mokinei) už galimybę apsilankyti kolegijoje ir nuoširdų priėmimą.

Kita išvykos dalis – edukacijos Iliuzijų ir Okupacijų ir laisvės kovų muziejuose. Visus nustebino ir sudomino Iliuzijų muziejaus ekspozicija, kur iliuzijos persipina su mokslo išradimais ir menu. Šią išskirtinę edukacinę patirtį praturtina interaktyvios pramogos – piešimas šviesa, šešėlių kūrimas ir nepamirštamos akimirkos pasaulyje aukštyn kojomis. Smagiausia, kad šiame muziejuje eksponatus galima ne tik apžiūrėti, bet ir paliesti, išbandyti, kaip jie veikia.

Okupacijų ir laisvės kovų (KGB) muziejus įkurtas tame pačiame pastate, kuriame 1940–1991 m. dirbo sovietinės represinės institucijos. Muziejuje apžiūrėjome buvusį KGB vidaus kalėjimą, mirties nuosprendžių vykdymo patalpą, šiuolaikines ekspozicijas, supažindinančias su nepriklausomybės praradimu XX a. viduryje, sovietų valdžios represijomis, kova dėl nepriklausomybės atgavimo.